Vår blogg

Här delar vi med oss av allt som rör herrkläder och stil.

Cykeln - Dagens mest stilfulla transportmedel?

22/04/2016

Cykeln - Dagens mest stilfulla transportmedel?

AV Georg Sörman

[fa icon="comment"] 0


Bike_in_Tweed_Stockholm_2013_Georg_Sörman_cykeln.jpg

Idag är cykeln mer än bara ett enkelt transportmedel. Den kan vara en symbol för ett miljömässigt ställningstagande eller en tydlig modeaccessoar. Under de senaste åren har vi sett hur cykeln har gjort stilfull entré på modevisningarnas vår- och sommarkollektioner runt om i världen.

Även i Sverige har flera modevarumärken påbörjat samarbeten med cykelföretag för att ta fram sin alldeles egna modell.
Man kan också misstänka att cykeln har påverkat modet i och med att många klassiska plagg blivit mer funktionella. Kavajerna har blivit något kortare och är ofta ofodrade samtidigt som byxorna också blivit kortare och smalare.

GIVETVIS KAN VI INTE MED SÄKERHET SÄGA ATT DETTA BEROR PÅ CYKELNS FRAMFART, MEN DET VI KAN KONSTATERA ÄR ATT MODET RÖRT SIG I EN MER CYKELVÄNLIG RIKTNING.

Givetvis kan vi inte med säkerhet säga att detta beror på cykelns framfart, men det vi kan konstatera är att modet rör sig i en mer cykelvänlig riktning. Historiskt sett har cykeln haft en stor påverkan på hur folk klär sig. Bland annat så snabbade cykelns kommersiella genomslag på utvecklingen av ett mer funktionellt, bekvämt och fritt mode för kvinnor. I skriften Den moderna velocipeden och dess ryttare från 1894 av Adolf Östberg kunde man läsa följande råd till män: “Är ni ute i affärer på er velociped, är civil dräkt att tillråda. Den lätta sportdräkten med knäbyxor passar icke alla och är icke alltid tillämpligt”.Än idag är det många som har synpunkter på huruvida medelålders män bör klä sig i färgglada och åtsittande cykeltights. 

TweedRun_cykeln_stil_Georg_Sörman.jpg

SAMTIDIGT SOM MODET HAR BLIVIT MER FUNKTIONELLT HAR OCKSÅ RETROTRENDEN VÄXT SIG ALLT STARKARE.

Samtidigt som modet har blivit mer funktionellt har också retrotrenden växt sig allt starkare. Ett tydligt bevis på den utvecklingen är framväxten av cykeltävlingar som Tweed Run och Bike In Tweed, där de tävlande uppmanas cykla på retrocyklar i traditionell brittisk cykelutstyrsel. Den första Tweed Run-tävlingen organiserades år 2009 i London och sedan dess har liknande arrangemang spridit sig till länder som USA, Italien, Tyskland, Österrike, Nederländerna och Sverige. Oavsett var i världen tävlingarna arrangeras så brukar de alltid locka en dedikerad skara vintage- och cykelentusiaster.  Bike In Tweed 2015 i Stockholm går av stapeln i september varje år och starten brukar ske vid Mynttorget. Varje år brukar de också ha en traditionsenlig fotografering vid Rålambshovsparken på Kungsholmen.

 

Läs gärna några av våra andra blogginlägg:

- Resteröds: Tradition, nytänkande och kvalitet

- Saint James: Skaparna bakom den klassiska seglartröjan

- Starta det nya året med en väska från Filson

 

0 Kommentarer

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Arkiv

Senaste inläggen