Vår blogg

Här delar vi med oss av allt som rör herrkläder och stil.

Kungsholmen: Från lantlig idyll till trendig stadsdel

27/04/2016

Kungsholmen: Från lantlig idyll till trendig stadsdel

AV Georg Sörman

[fa icon="comment"] 0

Kungsholmen-Georg-Sörman-Herrkläder

Under Georg Sörmans 79 år på Kungsholmen är det mycket som har hänt. Under 1900-talet har stadsdelen förändrats från ett lantligt hantverksområde till en modern stad. 


När vi år 1937 flyttade från Stora Nygatan 21 till Sankt Eriksgatan var stora delar av området kring Kungsklippan fortfarande en lantlig idyll med små stugor och trädgårdar. Majoriteten av de som bodde där arbetade för ett av Sveriges främsta industriföretag, Bolinders Mekaniska Verkstäder, som tillverkade maskiner för den framväxande pappers- och trävaruindustrin.

Bolinders-Verkstader-Georg-Sörman-Kungsholmen-HerrkläderBolinders Mekaniska verkstäder från Norra sidan av Klara Sjö. 

Under 30- och 40-talet gjorde neonskyltarna storslagen entré i Stockholm. Georg Sörmans neonskylt monterades år 1938. Här kan du läsa mer om vår neonskylt. Ytterligare exempel på klassiska neonskyltar är före detta biografen Drakens neonskylt som du kan skymta om du har vägarna förbi Drottningholmsvägen 25-27, samt skyltklassikern Tulo invid Sankt Eriksbron.

Kungsholmen-Tulo-Georg-Sörman-Herrkläder

Neonskylten Tulo invid Sankt Eriksbron.

En stor förändring som vi har sett under de senaste tio åren är hur området kring Hornsberg har utvecklats från ett industriområde till ett bostadsområde med fina promenadstråk, caféer, restauranger och butiker. Hit lockas unga och välutbildade som vill bo centralt, men som också vill ha nära till grönområden. Kungsholmen kallades förut för Käppholmen av stockholmare på grund av den stora andelen pensionärer och äldre som bodde här, men på senare tid har det helt klart skett ett generationsskifte. Stadsdelen har gått från att vara en lugn pensionärsstadsdel till ett trendigt tillhåll för unga.

Hornsbergs_strandpark_2012c-925358-edited.jpgHornsberg

Oavsett vilka förändringar som kan komma i framtiden så hoppas vi att Kungsholmens butiks-, café- och restaurangliv kommer att fortsätta blomstra och locka framtida generationer stockholmare!  

0 Kommentarer

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Arkiv

Senaste inläggen