Vår blogg

Här delar vi med oss av allt som rör herrkläder och stil.

Saint James: Skaparna bakom den klassiska seglartröjan

12/04/2016

Saint James: Skaparna bakom den klassiska seglartröjan

AV Georg Sörman

[fa icon="comment"] 0

saint-james-seglartröja.jpg

Pablo Picasso, James Dean och Andy Warhol är några av många celebriteter som har fångats på bild bärandes den klassiska seglartröjan.  År 1889 grundades företaget Saint James i provinsen Normandie i nordvästra Frankrike. Under sin långa historia har de framför allt gjort sig kända för de randiga tröjorna som länge har varit en del av de franska sjömännens uniform. 

I början av 1800-talet i Bretagne skapades förlagan till den klassiska fiskartröjan som Saint James är kända för. Det var ett långt plagg med en tätsittande passform som bars instoppad i byxorna för att skydda sjömännens ryggar i alla lägen. Knapparna på axeln var där för att det skulle gå smidigt att ta på och av sig tröjan. Ytterligare kännetecken är givetvis tröjans täta stickning och grova garnkvalitet vars funktion är att hålla bäraren varm och samtidigt skydda mot väder och vind.

 

saint-james-seglartröja.jpg

 Pablo Picasso och James Dean

Ett antal årtionden senare började modellen produceras i en mängd olika färger. Den enfärgade i marinblå var till för officerare och de randiga modellerna för sjömän. De unga rekryterna i den franska flottan bär än idag randiga seglartröjor under sin tre månader långa utbildning till havs.

Hos oss på Georg Sörman kan du köpa fiskartröjan Rochefort från Saint James i marinblått eller med röda ränder och marinblå botten. Vi har även den blåvitrandiga seglartröjan Meridien i skön bomullsjersey.  Runt 1850 började familjen Legallais spinneri tillverka garn för dessa tröjor och inom några årtionden så hade de förvandlat den regionala expertisen till en industri.

Tack vare sitt goda rykte och hantverkskunnande blev Saint James år 1871 den franska flottans leverantör av tröjor, och än idag förser de både flottan och armén med dessa ikoniska plagg som är en självklar del av deras uniform. Plaggen som tilltalar både sjömän, celebriteter och modemedvetna konsumenter runt om i världen tillverkas fortfarande i fabriken i Normandie med ett gediget fokus på kvalitet och med inspiration från det maritima. 

Vill du veta hur du ska göra för att ta hand om dina kvalitetsplagg? Läs i så fall detta blogginlägg - 6 tips på hur du får dina plagg att hålla längre.

 

 

0 Kommentarer

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Arkiv

Senaste inläggen