Vår blogg

Här delar vi med oss av allt som rör herrkläder och stil.

Guide: Snygga skor - under lång tid

18/04/2018

Guide: Snygga skor - under lång tid

AV Yoda Pettersson [fa icon="tags'] Tillbehör, Stil, Herrkläder

[fa icon="comment"] 0

En faktor som får den välklädde mannen att sticka ut från massan är ett par välskötta skor av god kvalité. Att vårda sina skor ger dem ett längre liv, får dem att åldras vackert och kan med tiden bli en meditativ stund för eftertanke.

 

unnamed(2)

De tre grundläggande hörnstenarna för skor lyder; Använd skoblock! Låt skorna vila! Återfetta lädret!

Skoblocken skall vara av trä så att fukt sugs upp, och i rätt storlek så att skon fylls ut. En sko som får vila två dagar efter en dags användning håller tio gånger längre. Det av den enkla anledning att lädret hinner torka. Fuktigt läder tappar sin slitstyrka. Torrt läder spricker, så se till att vårda skon med läderfett eller skokräm.
Börja med att sätta i skoblock, då sträcks lädret ut så att skokrämen appliceras jämnt. Ta sedan bort smuts och damm med en tagelborste. Om skon är lerig eller mycket smutsig så bör man använda en bomullstrasa och ljummet vatten för att få bort de värsta fläckarna. Låt skorna torka innan ni fortsätter med nästa steg.

Efter att skon är rengjord och torr, stryk på ett tunt lager skofett. Vilket återupplivar lädret och ger det näring. Vill ni återställa originalfärgen använd istället en pigmenterad skokräm. Låt torka i minst 5 minuter. Borsta därefter in skokrämen tills ytan glänser.

Önskas en högre glans använder ni skovax. Vaxet är hårdare och till skillnad från skokrämen inte återfuktande, utan lägger sig som ett skyddande ytlager. Använd er av en putsduk, stryk ut ett tunt lager över hela skon. Låt torka 5 min och borsta därefter med skoborste.

 

unnamed

 TIPS!
För den mer avancerat lagde skonörden finns det som på
engelska kallas "Mirror finish". Vilket innebär att tåhättan putsas spegelblank, likt översta bilden. Ett självklart val för den verklige gentlemannen, som således kan erbjuda en hjälpande sko åt fröken Cecilia, som i sin tur glömt sminkspegeln hemma.


För att åstadkomma en "Mirror finish" putsar ni in vaxet i cirklar med putsduken och ett par droppar vatten. Här behövs inte lika mycket vax och mindre och mindre för varje lager. Det är ett hårt jobb men resultatet blir bokstavligen talat bländande.

0 Kommentarer

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Arkiv

Senaste inläggen