Vår blogg

Här delar vi med oss av allt som rör herrkläder och stil.

30/04/2018

Resteröds: Original never dies

AV Georg Sörman [fa icon="tags'] Tips, Stil, Herrkläder, Leverantör

[fa icon="comment"] 1 Comment

Vi ville veta mer om ett av våra toppenmärken, Resteröds. Och så här startade verksamheten med underbart bekväma basplagg! 😍🙏

Det hela började 1935 när bröderna Mattson, från den lilla byn Resteröd, investerade alla sina besparingar i ett par begagnade rundstickningsmaskiner från G ”Stibbe” Ltd, i England. Bröderna skapade sedan en första kollektion med herr- och damunderkläder, långkalsonger och linne. Ett skjul på bakgården blev den första fabrikslokalen, och så föddes Resteröds Trikåfabrik.
I 80 år har Resteröds stolt producerat och levererat det bästa inom underkläder och ”nära kroppen plagg”, vilket gett oss ovärderliga erfarenheter. Ryktet har spridit sig och idag finner ni Resteröds i världens alla hörn, från Stockholm till Tokyo, Berlin, Köpenhamn och Paris.

23/04/2018

Filson - en amerikansk klassiker

AV Johan Liss [fa icon="tags'] Tips, Tillbehör, Herrkläder, Leverantör

[fa icon="comment"] 0


 
Året är 1897 och vi bef inner oss i Se attle, Amerika. Den kaliforniska guldrushen avstannade över 20 år tidigare och inbördeskr iget som upphörde 1865 har satt djupa spår i den amerikanska själen.
En våg av lycksökare rör sig västerut på jakt efter den noblaste av metaller. Det råder åter guldfeber, nyheten om guldfynd eft er floden Klondike i nordvästra Kanada har spritt sig som en löpeld. Mellan 1896-99 kommer uppskattningsvis 100.000 människor söka sig norrut, många via Seattle.
 
Snart blev det uppenbart att många av de prospekterare som gav sig ut, helt enkelt inte skulle överleva i den karga terrängen och det hårda vädret. Kanadas ridande polis ställde krav på att de som ville komma in i landet måste medföra förnödenheter för ett år. Totalt var guldgrävarna tvungna att medföra ett ton mat och redskap.
 
Det var inte bara guldgrävare som flockades. Guldvaskarna behövde mat, kläder, verktyg och underhållning. Nya städer som Dawson City vid Klondike, så kallade Boomtowns växte upp i närhet till guldfälten. Många såg en chans att få del av kakan. En sådan man var Clinton C. Filson. Men till skillnad från flertalet andra, tänkte han långsiktigt. 1897 öppnade han "C.C. Filson's Pioneer Alaska Clothing and Blanket Manufacturers", i Seattle. Till en början specialiserade han sig på att tillverka kläder och redskap av god kvalité till guldgrävarna.
 
Mr. Clinton var fast besluten att lyckas och menade att bästa sättet att urskilja företaget från sina konkurrenter var genom tekniskt kunnande och innovation. Filson fick snabbt rykte om sig att göra kvalitetskläder. Han lyssnade till kundernas erfarenheter av produkterna och arbetade aktivt med att utveckla och förbättra sina varor. Butiken drev sin egen produktionsanläggning där kläder och filtar gjorda av den tunga, vattenavvisande Mackinaw-ullväven tillverkades. Det var redan på den tiden som han myntade Filsons slogan; “Might as Well Have the Best.”
Med guldrushens slut 1899 och som svar på en stor efterfrågan började Filson inrikta produktionen på kläder för skogshuggare, jägare, fiskare, upptäckare, sjömän och ingenjörer. Särskilt skogsarbetarna hade blivit en stark kundbas för företaget.
 
 
Ett citat av Filson från 1914 års produktkatalog visar tydligt hans syn;
"Varorna vi visar får inte bli förväxlade med den billiga och vida sämre klassen som marknaden översvämmas av. Sådana varor är inte bara värdelösa för det syfte de är avsedda för, men den som bär dem skulle vara bättre ställd utan dem. "
 
C.C. Filson dog 1919, 69 år gammal. Då hade varumärket Filson blivit synonymt med pålitlighet och kvalité. Idag är väskorna stommen i Filsons breda utbud och grundarens ideal lever fortfarande i allra högsta grad. Kvalitet, tidlös design och ett enormt urval med väskor för nästan alla tänkbara ändamål.
Vi har ett fint urval av Filsons väskor, portföljer, weekendväskor och resegarderober.
Välkommen in att hitta ditt guldkorn!

13/04/2018

Derek Rose - Brittisk lyx när den är som bäst!

AV Johan Liss [fa icon="tags'] Stil, Herrkläder, Hantverk, Leverantör

[fa icon="comment"] 0

 
 

Johan i en härligt sval bomullspyjamas från Derek Rose.


 

Pyjamasen introducerades i Europa under 1600-talet, som en typ av avslappnad fritids eller kvällsklädsel. Dock slog detta mode aldrig riktigt igenom. Det ursprungliga ordet "pyjama" kom via det brittiska riket från det indiska ordet pāy-jāma, som i sin tur kom från det persiska pāy-jāmeh. Vilket ordagrant betyder benklädnad och ursprungligen innebar ett par löst sittande bomullsbyxor bundna med dragsko. Dessa användes i Indien av muslimer, sikher och hinduer tillika. Ett bekvämt plagg vilket kom att adopteras av européer som nattkläder i det koloniala Indien.


Det var emellertid först i slutet av 1800-talet som pyjamasen fick sitt europeiska genombrott. Britternas mode påverkades mycket av livet i kolonierna. Pyjamasen blev den nattdräkt som föredrogs av de brittiska männen. Från Storbritannien spred sig bruket att använda pyjamas till resten av Europa och USA på 1920-talet. Från 1600-talet och fram till pyjamasen gjorde sitt intåg sov folk i nattsärk.


 

Till vänster, Johan i en tjusig mörkblå dressing gown. Yoda till höger klädd i klassiskt regementsrandig pyjamas.


 

Yoda håller sig varm i en tartanrutig rökrock från Derek Rose.


 

Idag finns en uppsjö tillverkare och modeller av pyjamas. Få är dock de som kan mäta sig med dess okrönte konung Derek Rose, det brittiska märket som sedan starten 1926 gjort sig känt för att ge sina kunder det bästa av kvalité i tidlös design. Lou Rose ville skapa något unikt och oöverträffat inom nattkläder för herrar, gjorda av den finaste bomull och silke.

Under åren har hans pyjamasar och morgonrockar burits av en mängd filmstjärnor och kungligheter. Alla tyger är egendesignade och helt unika för Derek Rose. Varje plagg är noggrant sammansatt och mönsterpassat.


 


Vi har ett fint urval av Derek Rose pyjamas, nattskjortor och dressing gowns i storlekar S-2XL.


 

 

05/12/2017

Video: Handskmakeri - en konst för den fingerfärdige

AV Hilda Djupenström [fa icon="tags'] Herrkläder, Hantverk, Leverantör

[fa icon="comment"] 0

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Arkiv

Senaste inläggen