Vår blogg

Här delar vi med oss av allt som rör herrkläder och stil.

03/05/2018

Vårpromenad: det bästa av Kungsholmen

AV Georg Sörman [fa icon="tags'] Tips, Livsstil, Kungsholmen

[fa icon="comment"] 1 Comment

 
Om du inte redan testat, måste du göra lustvandring kring vårt älskade Kungsholmen. Här är vår rutt - vi hoppas ni upptäcker några nya pärlor på vägen.
 
Vi startar vår tur på Sankt Eriksbron. Härifrån är entrén till vår kungliga holme storslagen. Sportpalatset och Sankt Erikspalatset reser sig som två vakande jättar. Med sina 58 meter var Sankt Erikspalatset mellan 1909 och 1924 Sveriges högsta husbyggnad.
Högst upp under lanterninen i Sportpalatset bodde konstnären Bruno Liljefors från 1933. Bostaden kallade han "mitt lilla örnbo" och lät terrassvåningens fönster stå öppna året om så att fåglar kunde flyga ut och in. Han utfodrade sina motiv med hinkvis av fisk och kött och en fiskgjuse lär t.o.m. övervintrat på ett element. Efter Liljefors flytt till Uppsala, blev det tvunget att sanera lägenheten och de kommande hyresgästerna hade länge problem med fåglar som flockades utanför.
 
Sportpalatset, till vänster, byggdes åren 1929-30. Sankt Erikspalatset uppfördes åren 1907-10
 
Väl över bron blir vårt första stopp Grandpa, på Fridhemsgatan 43. Enligt oss en fantastiskt fin butik med härlig atmosfär. I lokalen finner ni också restaurang Sixten & Frans. Här bjuds vällagad mat på bra råvaror efter säsong.
 
Vi följer Sankt Eriksgatan upp, ett stråk vars gatubild förändrats radikalt genom åren, till den nu smått klassiska nr 41. Här har Georg Sörman huserat sedan 1937 och även om modet svängt, håller vi fast vid tanken att ett gott resultat kräver kunnande och tid. Vår slogan Välsytt Herrnytt håller än: Vi välkomnar våra trogna mogna kunder och glädjer oss åt att många yngre klädintresserade hittar till oss!
 
Den senaste förändringen och en positiv sådan är det nyöppnade Barbershop. Vi välkomnar varmt vår granne. Här kan den välvårdade gentlemannen få sitt skägg trimmat och sin lugg kammad.
 
Kurrar det i magen efter all shopping och rakning, finner ni lite längre
upp på gatan Café Fix, grundat 1910. Ett av, om inte det äldsta,
caféet i staden. Café Fix hade sin storhetstid på 1930- och 1940-talet då Sankt Eriksgatan var Stockholms stora biografgata. Bland stamgästerna fanns kända namn som Alice Babs och Harry Brandelius.
 

  Direktör Georg Sörman blickar upp mot kameran, vid öppnandet 1937.
 
Om sötsuget infinner sig efter lunch rekommenderar vi att ni besöker Morellis Espressobar & Gelateria, hantverkargatan 78. Andrea som äger den italienska glassbaren är född i Florens där han lärde sig hantverket vid stadens äldsta glassbar Perché no. Hemligheten bakom den fantastiskt smakrika glassen, säger Andrea, är att han gör den från grunden. Med färska råvaror, mycket kärlek och ny varje morgon.
 
Efter det kan man behöva sträcka på benen, så vi tar en sväng ner genom Rålambshovsparken. Parken började anläggas 1936 efter funktionalistiska idéer. Här samlas människor i alla åldrar, under varma sommardagar och kvällar. Det spelas boule, några kastar frisbee och andra kickar boll, medan grillröken stiger och sorlet av glada människor fyller kvällen. Här finns t.o.m. en amfiteater, uppförd till Stockholms 700-årsjubileum 1953.
 
  Norr Mälarstrand, ölpaus 1943.
 
Vi följer sedan Norr Mälarstrands strandpromenad. När vi kommit en
bit på väg tornar Mälarpaviljongen upp från vattnet med sin fina
blandning av trädgårdsmys och svensk badsommar. Är himlen mulen
finns flera vackra krypin i denna gröna oas. Men är solen på väg ner
avnjuter vi helst kvällen på bryggorna som flyter ut i Mälarens vatten.
 
Efter lite soldyrkande följer vi Hantverkargatan ner till nr 30. Här ligger
Olé Olé. En spansk genuin tapasbar. Att gå in här är som att med ett enda kliv, färdas till en spansk lantlig bykrog. Maten är enkel men god och det finns något för alla smaker.
Vi rekommenderar att varje person i sällskapet beställer in tre tapas och sedan delar man på spanskt vis, över en flaska husets röda.
Efter det låter vi er själva, förhoppningsvis mätta och belåtna, ströva ut i den vackra Stockholmsnatten.

30/04/2018

Resteröds: Original never dies

AV Georg Sörman [fa icon="tags'] Tips, Stil, Herrkläder, Leverantör

[fa icon="comment"] 1 Comment

Vi ville veta mer om ett av våra toppenmärken, Resteröds. Och så här startade verksamheten med underbart bekväma basplagg! 😍🙏

Det hela började 1935 när bröderna Mattson, från den lilla byn Resteröd, investerade alla sina besparingar i ett par begagnade rundstickningsmaskiner från G ”Stibbe” Ltd, i England. Bröderna skapade sedan en första kollektion med herr- och damunderkläder, långkalsonger och linne. Ett skjul på bakgården blev den första fabrikslokalen, och så föddes Resteröds Trikåfabrik.
I 80 år har Resteröds stolt producerat och levererat det bästa inom underkläder och ”nära kroppen plagg”, vilket gett oss ovärderliga erfarenheter. Ryktet har spridit sig och idag finner ni Resteröds i världens alla hörn, från Stockholm till Tokyo, Berlin, Köpenhamn och Paris.

23/04/2018

Filson - en amerikansk klassiker

AV Johan Liss [fa icon="tags'] Tips, Tillbehör, Herrkläder, Leverantör

[fa icon="comment"] 0


 
Året är 1897 och vi bef inner oss i Se attle, Amerika. Den kaliforniska guldrushen avstannade över 20 år tidigare och inbördeskr iget som upphörde 1865 har satt djupa spår i den amerikanska själen.
En våg av lycksökare rör sig västerut på jakt efter den noblaste av metaller. Det råder åter guldfeber, nyheten om guldfynd eft er floden Klondike i nordvästra Kanada har spritt sig som en löpeld. Mellan 1896-99 kommer uppskattningsvis 100.000 människor söka sig norrut, många via Seattle.
 
Snart blev det uppenbart att många av de prospekterare som gav sig ut, helt enkelt inte skulle överleva i den karga terrängen och det hårda vädret. Kanadas ridande polis ställde krav på att de som ville komma in i landet måste medföra förnödenheter för ett år. Totalt var guldgrävarna tvungna att medföra ett ton mat och redskap.
 
Det var inte bara guldgrävare som flockades. Guldvaskarna behövde mat, kläder, verktyg och underhållning. Nya städer som Dawson City vid Klondike, så kallade Boomtowns växte upp i närhet till guldfälten. Många såg en chans att få del av kakan. En sådan man var Clinton C. Filson. Men till skillnad från flertalet andra, tänkte han långsiktigt. 1897 öppnade han "C.C. Filson's Pioneer Alaska Clothing and Blanket Manufacturers", i Seattle. Till en början specialiserade han sig på att tillverka kläder och redskap av god kvalité till guldgrävarna.
 
Mr. Clinton var fast besluten att lyckas och menade att bästa sättet att urskilja företaget från sina konkurrenter var genom tekniskt kunnande och innovation. Filson fick snabbt rykte om sig att göra kvalitetskläder. Han lyssnade till kundernas erfarenheter av produkterna och arbetade aktivt med att utveckla och förbättra sina varor. Butiken drev sin egen produktionsanläggning där kläder och filtar gjorda av den tunga, vattenavvisande Mackinaw-ullväven tillverkades. Det var redan på den tiden som han myntade Filsons slogan; “Might as Well Have the Best.”
Med guldrushens slut 1899 och som svar på en stor efterfrågan började Filson inrikta produktionen på kläder för skogshuggare, jägare, fiskare, upptäckare, sjömän och ingenjörer. Särskilt skogsarbetarna hade blivit en stark kundbas för företaget.
 
 
Ett citat av Filson från 1914 års produktkatalog visar tydligt hans syn;
"Varorna vi visar får inte bli förväxlade med den billiga och vida sämre klassen som marknaden översvämmas av. Sådana varor är inte bara värdelösa för det syfte de är avsedda för, men den som bär dem skulle vara bättre ställd utan dem. "
 
C.C. Filson dog 1919, 69 år gammal. Då hade varumärket Filson blivit synonymt med pålitlighet och kvalité. Idag är väskorna stommen i Filsons breda utbud och grundarens ideal lever fortfarande i allra högsta grad. Kvalitet, tidlös design och ett enormt urval med väskor för nästan alla tänkbara ändamål.
Vi har ett fint urval av Filsons väskor, portföljer, weekendväskor och resegarderober.
Välkommen in att hitta ditt guldkorn!

12/04/2018

Georg Sörman med på SVT

AV Hilda Djupenström [fa icon="tags'] Tips, Stil, Herrkläder

[fa icon="comment"] 0

I början av mars sändes ännu ett avsnitt av SVT:s "Gör om mig" och i detta fall var de nya kläderna handplockade ur just vårt sortiment av Hedvig Andér!

Hon kom in till butiken personligen och mixade och matchade. Fördelen med en fysisk butik är att du kan klämma, känna och prova med experthjälp. Den servicen är något vi brinner för och kommer att försöka optimera in i det sista. Så att alla som vill kan komma in och känna att de precis som Peter Blomsten, hittar en ny stil från topp till tå.

 

Här hittar du klippet!

27/11/2017

STILTIPS: Vinter- och höstinspiration från Gamla stan

AV Hilda Djupenström [fa icon="tags'] Tips, Stil, Herrkläder

[fa icon="comment"] 0

Nu när kylan är här får ordet "välklädd" en ny betydelse. Nu skiftar vi fokus från stilighet till att också vilja hålla oss varma och torra. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Vi har i år speciellt lyft upp duffeln, men också en hel del fina och varma accessoarer.

29/01/2016

Vinterplaggen som håller dig varm i kylan

AV Anders Sörman-Nilsson [fa icon="tags'] Tips

[fa icon="comment"] 0

Under den senaste veckan har vi Stockholmare fått uppleva temperaturer som letat sig långt under nollstrecket, därför har vi på Georg Sörman plockat fram vinterns mest värmande plagg i vår butik på Sankt Eriksgatan 41. 

21/12/2015

6 tips på hur du får dina plagg att hålla längre

AV Anders Sörman-Nilsson [fa icon="tags'] Tips

[fa icon="comment"] 0

För att vårda garderoben och förlänga livslängden på dina plagg krävs det både kunskap och en del redskap. Här är Georg Sörmans 6 enkla tips på hur du tar hand om dina plagg på bästa sätt.

prenumerera på vårt nyhetsbrev

Arkiv

Senaste inläggen